Oświadczenie Zarządu SWS ws. Magdaleny Ogórek

.

Oświadczenie Zarządu Stowarzyszenia Wolnego Słowa
w sprawie Magdaleny Ogórek

Stowarzyszenie Wolnego słowa wyraża oburzenie z powodu napaści na red. Magdalenę Ogórek. Wolność słowa i zgromadzeń, leżące u podstaw demokratycznego państwa nie mogą być wykorzystywane do zachowań sprzecznych nie tylko z porządkiem prawnym ale przede wszystkim z ideą, dla której zostały ustanowione.

Nie po raz pierwszy w debacie publicznej dochodzi do fizycznej agresji wobec osób mających odmienne przekonania.

Przejawy agresji skierowanej przeciwko dziennikarzom, a także wszystkim innym korzystającym ze swoich niezbywalnych praw do wyrażania swoich poglądów, stanowią zagrożenie dla podstawowych wolności obywatelskich i podważają zasady cywilizowanej debaty publicznej.

Prawo do krytyki nie może być wyrażane w formie fizycznych ataków, które jako sprzeczne ze standardami życia społecznego, zasługują na bezwzględne potępienie.

Zarząd Stowarzyszenia Wolnego Słowa

.

Oświadczenie M_Ogorek.jpg

Pitax dla OPP

Upitax-new-pobierz-maly.png

Darmowy Program PIT dostarcza
Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych

w ramach projektu PITax.pl dla OPP

Jak nas znaleźć

Stowarzyszenie Wolnego Słowa mieści się przy ul. Marszałkowskiej 7 w Warszawie (wejście od ul. Emila Zoli).