Oświadczenie Zarządu SWS ws. Wojciecha Biedronia

Warszawa, 14 lutego2019 r.

.

OŚWIADCZENIE ZARZĄDU STOWARZYSZENIA WOLNEGO SŁOWA
W SPRAWIE WOJCIECHA BIEDRONIA

Stowarzyszenie Wolnego Słowa od kilkunastu lat walczy o wykreślenie art.212 z kodeksu karnego. Uważamy, że wszelkie sprawy o naruszenie czci i godności powinny być rozstrzygane w trybie postępowania cywilnego.

Wyrok w sprawie redaktora Wojciecha Biedronia jest kolejnym przykładem nadużywania postępowania karnego.

Wszystkie ugrupowania polityczne wielokrotnie deklarowały, że po wygraniu wyborów skreślą art. 212 z k.k. Żadne nie dotrzymało słowa.

Apelujemy po raz kolejny, szczególnie do mającego większość parlamentarną Prawa i Sprawiedliwości, o wykreślenie art. 212 z kk i zastąpienie jego treści odpowiednimi zapisami w kodeksie cywilnym. Prawo i Sprawiedliwość mówi, że dotrzymuje słowa. Czekamy więc na szybkie zmiany w prawie, które oczekiwane są przez środowiska dziennikarskie i obywatelskie.

Zarząd Stowarzyszenia Wolnego Słowa

.

OSW Biedroń.jpg

Pitax dla OPP

Upitax-new-pobierz-maly.png

Darmowy Program PIT dostarcza
Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych

w ramach projektu PITax.pl dla OPP

Jak nas znaleźć

Stowarzyszenie Wolnego Słowa mieści się przy ul. Marszałkowskiej 7 w Warszawie (wejście od ul. Emila Zoli).